Özel Yazılım, firmanın mevcut standartlar dışında kendine özgü ve ihtiyaçları doğrultusunda oluşturmak istediği programların bütünüdür. Başka bir deyişle müşterinin yazılıma değil, yazılımın müşteriye uyarlanmasıdır. Özel yazılım, standart ve işletmelere özel yazılımlar olmak üzere iki genel kategoriye ayrılırlar. Ancak her işletmenin hem farklı iş yapış şekilleri hem de farklı kültürleri bulunması sebebiyle, işletmelerin ortak özellikleri baz alınarak hazırlanan standart yazılımlar problemleri çözmede yüzeysel çözümler sunmaktan öteye gidemezler. Bu nedenle dünya üzerinde uluslararası ve yerel işletmeler özel yazılım avantajlarını kullanıp rakiplerinden farklılaşarak karlılıklarını artırırlar.
Özel Yazılım Avantajları Nelerdir?
Özel yazılımlar tamamen şirketlerin kendilerine özel iş akışları dikkate alınarak tasarlanır. Bu da şirketin ihtiyaç ve eksiklerini doğrudan gidermeye yönelik çözümler sağlar.
Yeni bir yazılımın şirket mevcut alt yapısına uyum sağlayıp sağlamayacağına dair ihtimaller tamamen ortadan kalkar. Özel yazılım mevcut altyapıya uygun olarak üretilir.
Yazılımdan en doğru şekilde faydalanabilmek adına özel yazılım firması tarafından teknik destek ve eğitim hizmeti sağlanır.
Yazılım şirket verilerine her yerden ve her an kolay ulaşım sağlar. Bu da şirkete mobil olma yeteneği kazandırır. Çalışanlar ve yöneticiler sadece ofiste değil, her yerde şirkete yönelik satış, pazarlama, finans ya da toplantı gibi işlemleri gerçekleştirebilir. Bu sayede şirket hiçbir fırsatı kaçırmadan anında değerlendirerek satışları yükseltebilir. Ayrıca herhangi bir kriz anında anlık olarak müdahale edebilir.
Özel yazılımlar şirket verilerini sürekli analiz ederek şirket çalışanları faydalı olabilecek geri bildirimler sağlar. Bu analizler manuel olarak yapılamayacak kadar detaylı ve kapsamlı olduğundan, çoğunlukla sadece bu yazılımların tespit edebileceği fırsat ve riskler önceden tanımlanarak en doğru hamleyi yapmaya izin verir.
Şirketin mevcut durumu ile ilgili düzenli raporlar sunar. Bunu günlük, haftalık, aylık, yıllık olarak yapabildiği gibi istenilen özel aralıklarda da anlık olarak rapor almak mümkündür. Bu da çalışanlar üzerindeki ciddi bir iş yükünü hafifletmeye eki eder.
Şirketin yaklaşan etkinlikleri, ödemeleri, toplantıları, eğitimleri vb. özel durumları hatırlatarak hiçbir ayrıntının gözden kaçmamasını sağlar.
Şirket içi iletişim özel yazılım üzerinden sağlanabilir. Bu yazılım kullanılarak şirket içi yazışmalar, online toplantılar, ortak çalışmalar, belge ve dosya paylaşımı gibi uygulamalar gerçekleştirilebilir. Bu da çalışanların ofise bağlılığı olmaksızın şirket içi etkinliklere katılımını kolaylaştırırken aynı zamanda şirketin farklı bir iletişim yatırımı yapması gereksinimini de ortadan kaldırmış olur.