E-İhracatın en önemli yanlarından birisi de ihracat yaparken yurt içi müşterilerinize gönderdiğiniz KDV’li faturaların tam aksine, KDV’siz fatura düzenlemenizdir.
E-İhracat siparişleri mikro ihracat yoluyla ve Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı (ETGB) düzenlenerek yapılmaktadır.
Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı (ETGB) ve Mikro İhracat Nedir?
Ülkemiz dışına yaptığınız satışlar KDV’siz olarak 7.500 Euro’yu ve 150 kilogramı aşmazsa, bu satış “mikro ihracat” kategorisine girer. Bu satışlar için yaptığınız gönderileri, ülke dışına yalnızca Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB) ile çıkarabilirsiniz. Devletin ihracatı artırmak amacıyla uygulamaya koyduğu ETGB, tamamen ücretsizdir. Ayrıca dijital ortamda, gümrük müşavirlerine ihtiyaç olmadan düzenlenir. ETGB ile normalde dış ticaret yaparken gereken birçok belgeye gerek kalmaz.
Ülkemizin Ekonomi Bakanlığı, mikro ihracatın üst limiti olarak kabul ettiği 7.500 Euro’yu ve 150 kilogramı aşmanız halinde, ETGB değil de normal beyanname hazırlamanız gerekiyor. Bu beyannamelerde belli ücretlere tabidir. Bazı kargo firmaları, lisansları sayesinde ETGB işlemlerini kendileri yürütmektedirler.
E-İhracat Nasıl Yapılır?
E-İhracat yapabilmek için öncelikle iyi bir e-ihracat yazılımına ihtiyacınız var. E-İhracat yazılımı işini çözdüyseniz yurtdışına satışa başlayabilirsiniz.
Neden E-İhracat Yapmalısınız?
Dijital ortamın imkanları sınırsızdır. Hedef kitlesi ve pazarı iyi belirlenmiş yerli ürünler, veya yurtdışında başka bir yerden getirttiğiniz ve üzerine komisyon ekleyip dünyanın başka bir ülkesinde yaşayan bireysel müşteriye satacağınız ürünlerden elde edeceğiniz kazanç oldukça efektif olabilir.
E-İhracat en nihayetinde bir ihracat modelidir. Dışarıdan ülkemizde döviz girdisi sağlar. Bu nedenle devletin çeşitli teşvik ve muafiyet gibi destekleri bulunmaktadır. Bireysel müşteriler adına KDV’siz faturalar kesebilir ve KDV iadelerinden yararlanabilirsiniz.